сряда, 25 март 2015 г.

Скалички

Колкото и популярен десерт да е това и много хора от моето поколение да го помнят още от детските си години, аз като дете не го познавах. Мама не го е приготвяла  у дома, нито пък аз на моето семейство до преди няколко дни.
Но,  когато видях рецептите и чудесните презентациите на този толкова вкусен и лесен десерт при Кокона и Ил, не можах да издържа и ги приготвих.
За два дни три пъти!
 Още при първия път станаха чудесни, но исках да ги изпробвам и с други съставки.
Така че днес всъщност тук ще ви представя две рецепти - първата много шоколадова с изразен вкус на кафе, която стана фаворит на мъжката част и другата - с кандирани портокалови корички и ром, която е абсолютен мой фаворит.



Първи вариант - с шоколад и кафе

Необходими продукти:

300г бисквити (чаени или Еверест) - аз използвах чаени с мед и масло
120г стопено масло
100г шоколад с цели лешници
3 с. л . какао
3 с.л. пудра захар
1/2 к. л. канела
100 черен шоколад за заливка + 1ч.л. олио
4-5 с.л. силно еспресо
захарни пръчици за украса


Втори вариант - с кандирани портокалови корички и алкохол

Необходими продукти:

300г бисквити Еверест с орехи
130г стопено масло
60 г смлени орехи
2 с.л. какао
3с.л. пудра захар
2 с.л. кандирани портокалови корички, накиснати за около час в
3 с.л. алкохол - уиски, бял ром
100г шоколад за заливане + 1ч.л. олио
още малко кандирани корички за украса


Приготвянето и на двата вида скалички става по идентичен начин.
 Бисквитите се смилат на едри трохи в робот или се счукват под фолио.
Шоколадът също се смила в робот или се настъргва. Прехвърля се заедно с трохите  в дълбок съд и към тях се прибавят пресятото какао, пресятата пудра захар и канелата. Накрая добавяме стопеното и охладено масло и с ръце смесваме добре всички съставки. В първия случай накрая добавяме кафето, а във втория(без канела) - алкохола и коричките.
Трябва да получите маслени трохи.
 От тях с ръце оформете скаличките. От това количество ще получите 8-9 бр.
Стопете шоколада на водна баня и добавете за блясък и по-течна консистенция към него олиото. С помощта на чаена лъжичка облейте с шоколад всяка скаличка.
 Поръсете със захарни пръчици или захаросани цитрусови корички.
 Оставете готовите скалички на хладно за една нощ (ако това е възможно) и сервирайте на нетърпеливите домашни любимци.



Моите забележки:  Този десерт е от онези, които разкриват своите най-добри качества на следващия ден, защото е необходимо време всички съставки да се споят добре и да поемат ароматите си.
 Това зависи в голяма степен от вида на бисквитите, които ще изберете. По-твърдите бисквити поемат маслото и ароматите по-дълго време, затова, ако сте по-нетърпеливи, изберете по-ронливи и меки бисквити.(Чаените бисквити с мед и масло са по-твърди от ореховите бисквити "Еверест").
Можете да приготвите скаличките и за детско парти като им придадете форма на животинки, като тези таралежчета по-долу. В такъв случай изключете кафето и алкохола от рецептата и ги заместете със съответното количество прясно мляко или сметана.


Може да увеличите количеството на ядките до 100г и вместо орехи да използвате бадеми. Във всички случаи ще ви бъде много вкусно. И калорично, за да сме честни! :)
 Да ви е сладко!

33 коментара:

  1. Защо ли всичко вкусно е и калорично...:))) Чудесни скалички! И на мен май повече са ми фаворит с портокаловите корички.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са и в двата варианта!
    Хубав ден, Нелка!

    ОтговорИзтриване
  3. За два дни три пъти :) Много добре. Заразни станаха тези скалички.
    Сигурна съм, че са много вкусни и твоите, Нели. И няма как, при тези продукти.
    Слънчев поздрав от Ловеч!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ловеч! :) И благодаря за хубавите думи, Ил!

      Изтриване
  4. Много, много апетитни скалички! А като гледам и бързо се приготвят. Снимките ти са както винаги- прекрасни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Дано е възможно да се скрият на хладно и то за цяла нощ :)
    Много красиво представяне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможно е, но е трудно :)!Благодаря и поздрави!

      Изтриване
  6. Много вкусно изглеждащи скалички!И двата варианта ми харесват.Наистина това е един прекрасен десерт от детството /заедно със салам тортата и халвичките с орехи/,който и вкъщи не сме приготвяли,но за сметка на това по сладкарниците имаше в изобилие ;) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятни са - вкусни и красиви!
    Хубава вечер, Нели!

    ОтговорИзтриване
  8. Ето това е. Дояде ми се веднага. А не обичам скалички. Разбираш ли какво можеш, каква е силата ти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, винаги успяваш да ме усмихнеш! Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  9. Нели, страхотни са тези скалички!!!
    А снимките са невероятни. Браво, както винаги си и на върха.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, не очаквах такъв вкус от толкова лесен десерт, но е факт- чудесни са! Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  10. Не си падам никак по скалички, но и твоите са фантастични!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз не знаех дали си падам или не по тях преди да ги направя, но ми харесаха. Особено портокаловите! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  11. Ей това са истински скалички, онези, които продаваха някога не ги обичах много, но тези са ммммм! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Не понасях нито един друг сладкиш от онова време- само този ( и понякога баклава). Прекрасни са, върна ме във времето, когато тичах до "Фонфон" за тях;) Поздравче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никакво тичане повече. Запрятай ръкави и ги направи, Мъхче:)! Поздравче и за теб и за четата!

      Изтриване
  13. Току-що ги направих по варианта с кафето. Обаче ги омесих на кюфтета, по-лесно и компактно ми се видя :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хе, това е страхотна идея за сладки кюфтета:)!

      Изтриване
  14. Взимам си една от тези с коричките,и за мен са топ-вариант,много красиви кадри както винаги,Нели!С пожелание за усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Спокойни и усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  15. Забравих сърдечно да благодаря за превъзходната рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Много са ми апетитни! Ще се почерпя с първите ;)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...